intelligent thinking system

ITS MentorPROGRAM

egy új életpálya kezdete

ITS MENTORING

– innovatív szemlélet 

– egyedülálló támogatás

– hatékony együttműködés

TOVÁBB

3

“Bölcsesség sohasem a helyes válaszok megtalálásához, hanem a megfelelő kérdések felfedezéséhez kell.”

ITS MENTORPROGRAM

A SEGÍTŐK ÚJ GENERÁCIÓJA

Intelligent thinking system

Alapfogalmak

A Mentor (kísérő – támogató) – általános meghatározása

A mentor szó a görög mitológiából ered, jelentése: nevelő, tanító, tanácsadó, atyai jó barát. Mai köznapi értelemben véve a Mentor olyan támogató, aki különböző életnehézségek során nyújt segítséget és ad egyfajta iránymutatást Mentoráltja számára. Másként megfogalmazva: a Mentor, mint személyes kísérő, egy megoldásra váró élethelyzetben nyújt támaszt Mentoráltja számára. Mindezt úgy teszi, hogy a Mentorált fejlődésének elősegítését tartja szem előtt. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, egy kifejezetten erős bizalmi légkörnek kell megszületnie, továbbá még fontos szerepet játszik a személyes szimpátia és az önkéntesség is.

A Mentorált (pártfogolt) – általános meghatározása

A Mentorált a mentorprogram során az úgynevezett “útitárs” szerepét tölti be. Másként megfogalmazva, a Mentorált az a személy, aki útkeresése során elakadt, és a továbblépéshez keres támogatást. A Mentorált mentálisan egészséges ember, tehát nem szenved pszichés és mentális betegségektől, így nincs szüksége és nem is áll pszichoterápiás kezelés alatt.

A mentorálás folyamata

A Cambridge egyetem értelmezése szerint, a mentorálás folyamata egy félig strukturált irányítási rendszer, amelyben az egyik ember megosztja tudását, készségeit és tapasztalatait, hogy a hozzá forduló embernek (Mentoráltnak) segítséget nyújtson az életében és/vagy karrierjében. A mentorálás lehet rövid távú, de lehet éveken át tartó folyamat is, ugyanis nincs megszabott időkerethez vagy gyakorisághoz kötve. Mindezt csak a Mentorált igénye határozza meg.

Egy másik megfogalmazás szerint a mentorálás  egy olyan pártfogói kapcsolatot jelent, amelyben a Mentor közösen dolgozik a Mentorálttal, útmutatást, támogatást és tanácsokat nyújtva. A mentorálás lehet kötetlen formájú, azaz természetes, illetve formális, tehát szervezett keretek között zajló. A mentorálás közben a Mentor a Mentorált egyéni igényeit követve nyújt útmutatást és támaszt. A mentorálás közben a végső döntés mindig a Mentorált kezében van. Formáját tekintve a mentorálás megvalósulhat személyes találkozások által, de szükség esetén akár telefonon vagy  skype útján is létrejöhet. Természetesen a személyes találkozás a leghatékonyabb segítségnyújtási forma.

ITS mentorprogram

ITS Mentorprogram

Az ITS mentorprogramot elvégzett terapeuta, illetve tanácsadó elkötelezett, önzetlen, de elsősorban inspiráló szemléletű egyén. Olyan ember, aki tisztában van  saját határaival és képességeivel, és aki inkább felfedez, mintsem másokat követne. Mivel fontos számára, hogy megteremtse annak lehetőségét, amin keresztűl pártfogoltja felfedezheti saját kreatív problémamegoldó képességét, ezért egy olyan tanulási folyamatba vonja be Mentoráltját, melynek segítségével mindez megvalósulhat. Vagyis kapcsolatuk egy élő, eleven és ezáltal roppant energiával bíró folyamatot segít elő.

Mivel az információ felhalmozása mechanikus válaszadásra kényszeríti az elmét, sokszínű és változatos gondjainkat pedig sablonválaszokkal nem lehet megoldani, így az ITS szemlélete kivételes jelentőséggel bír a különböző életelakadások megoldásában.

Az ITS Mentorprogram használata során a terapeuta, illetve tanácsadó segít a hozzá forduló Mentorált teljes gondolkodási folyamatának feltérképezésében, ezáltal pedig láthatóvá tudja tenni azokat az ambivalens szerveződéseket, melyek mentén a Mentorált értéktorzulásai, ennek következtében pedig elakadásai létrejöttek. Ezenkívül még elősegíti, hogy a hozzá forduló Mentorált rátaláljon azon képességére, melynek segítségével felszínre hozhatja saját kreatív Intelligenciáját. Mindezt pedig közösen teszik meg, együtt gondolkodva és együtt figyelve. Ennek következtében a Mentorált kognitív képessége nem megváltozik, hanem új szintre lép. Elhagyva ezzel azt, ami paradox módon egyben problémáinak forrása is.

Az ITS Mentorprogramon elsajátítható szemlélet az élet minden területén felhasználható annak érdekében, hogy konfliktusainkon túlléphessünk.

csatlakozz te is!

Ha tetszik az oldal és érdekel egy új gondolkodásmód, csatlakozz Te is Facebook oldalunkhoz és oszd meg másokkal is!